Hommels en Wespen

Eén pot nat

Voor de meeste mensen zijn bijen, hommels en wespen één pot nat. Ze lijken allemaal op elkaar. Maar als je ze goed bekijkt zijn er grote verschillen, zowel in uiterlijk als in leefwijze.

hommel

Hommel

Wesp

Wesp

Insecten

Hommels en wespen zijn, net als honingbijen, insecten. Typerend voor insecten is hun driedelige lichaam, dat uit kop, borststuk en achterlijf bestaat. De benaming “insect” is van deze lichaamsbouw afgeleid. Insectum betekent in het Latijn “ingesneden”. Denk aan ook aan de woorden sector en sectie die ook van het latijnse woord voor “snijden” zijn afgeleid. Het zijn dus ingesneden dieren. Vroeger werden insecten ook wel aangeduid als “gekorven diertjes”.( http://www.beesies.nl/kenmerken/insekten.htm )

Familie

Bijen en hommels behoren tot dezelfde familie. Zij zijn plantenbezoekers en leven van stuifmeel (pollen) en nectar.

Wespen behoren tot een andere familie en zijn roofinsecten en leven van andere insecten en nectar.

Sociale insecten

Honingbijen, hommels en wespen leven met een groot aantal soortgenoten samen in een volk met aan het hoofd een koningin. Daarom worden ze sociale insecten genoemd.

Wespennest

Beginnend wespennest

Om zichzelf en hun gemeenschap te kunnen verdedigen beschikken ze over een angel waarmee ze kunnen steken.

Nut

Bijen, hommels en zelfs wespen hebben allemaal hun nut in het onderhouden van onze natuur. Behandel ze daarom met respect.

Hommels     zie: ( http://www.beesies.nl/Hommels/ )

HommelHommel

Voor de gang van zaken in een hommelnest zie                                                                  https://www.youtube.com/watch?v=aAGzOf4rb50

 

Wespen      zie: ( http://www.beesies.nl/wesp.htm )

wespwesp